úterý 20. prosince 2011

Diody


Dioda je součástka běžně používaná v elektronických obvodech. Dioda se skládá z jednoho přechodu PN, není to však pravidlem některé diody můžou mít i více PN přechodů. Pro určení vlastností je však důležitý jeden PN přechod.

Diodu můžeme zapojit ve dvou směrech:
Propustný směr
Dioda zapojíme v propustném směru tak, že na polovodič typu P - anodu připojíme kladný pól zdroje a  záporný pól připojíme na polovodič typu N - katodu. V tomto směru je důležité jak velký proud dioda propustí.


Závěrný směr
V závěrném směru zapojíme diodu, když připojíme záporný pól zdroje na polovodič typu N - katodu a kladný pól zdroje na polovodič typu P - anodu. V tomto směru je důležité maximální napětí, které dioda udrží, aniž by došlo ke zničení (proražení) PN přechodu.


Základní vlastnosti diod
Prahové napětí - jedné se o napětí, které musíme dodat diodě, aby došlo k jejímu otevření a mohl protékat proud
Maximální proud – udává, jak velký proud může protékat diodou, aniž by se poškodila přehřátím
Maximální závěrné napětí – jedná se o napětí, které udrží dioda v opačném směru, aniž by se prorazila
Průrazové  napětí – jde o napětí, při kterém dochází ke zničení PN přechodu v závěrném směru

Dioda zapojená ve střídavém obvodu
Dida zapojená v obvodě střídavého proudu se pro jednu půlvlnu chová jako izolant a pro druhou půlvlnu sinusoidy jako vodič. Záleží na zapojení elektrod diody.

Propouštění kladné půlvlny
Na vinutí transformátoru připojena anoda diody, propouští se kladné půlvlny.


Propouštění záporné půlvlny
Na vinutí transformátoru připojena katoda diody, propouští se záporné půlvlny.

Volt-ampérová charakteristika diody
Voltampérová charakteristika diody zobrazuje závislost proudu, který protéká diodou na napětí na diodě.

Usměrňovací dioda
Usměrňovací dioda se používá už podle názvu na usměrnění střídavého proudu na proud stejnosměrný.
Důležitý parametr u tohoto typu diody je průrazové napětí (obvykle se prodávají s velkým průrazovým napětím), ale ještě důležitým parametrem je maximální procházející proud diodou (velikost proudu, který usměrňujeme).

Schématická značka

Volt-ampérová charakteristika


Schottkyho dioda


Tato dioda má vytvořených přechod z polovodiče a kovu. Používá se hlavně ve spínaných obvodech a je velmi rychlá. Často je využívaná k usměrnění malých v velkou frekvencí (až do desítek GHz).

Schématická značka

Volt-ampérová charakteristika



Kapacitní dioda
S použitím kapacitní diody se můžeme setkat hlavně v laděných obvodech ( varikap) a nebo v obvodech s velkými amplitudami (varaktro).

Schématická značka

Volt-ampérová charakteristika



Zenerova dioda
Zenerova dioda se používá hlavně ve stabilizovaných zdrojích slouží totiž ke stabilizaci napětí při velké změně velikosti odebíraného proudu. Z touto diodou se můžeme také setkat v ochranných obvodech kde omezuje napěťové špičky.

Schématická značka

Volt-ampérová charakteristika



Luminiscenční dioda
Luminiscenční dioda (LED) je dioda, která vyzařuje světlo. Její výhodou je malí odběr proudu, proto tyto diody začali nahrazovat žárovky, které mají velmi malou účinnost (do 10%). S diodou se můžete setkat téměř všude ať už je to domovní osvětlení či dioda u notebooku označující jeho chod či nabíjení.

Schématická značka

Volt-ampérová charakteristika



Fotodioda
Fotodioda je dioda, která reaguje na světlo. Při osvětlení diody dochází ke zvýšení její vodivosti. Fotodioda se používá například k měření osvětlení a v budoucnu se používala ke snímání dat z děrných štítků. Fotodioda může být také použita jako přijímač v optické soustavě.

Schématická značka

Volt-ampérová charakteristika



Tunelová dioda
Tunelovaná dioda nazývaná také jako Esakiho dioda využívá tunelového jevu. Dioda je nejčastěji vyráběna z galliumarsenidu. Její použití je poměrně široké. Může se v jako zesilovací prvek v oblasti VKV nebo také jako dělič kmitočtů. Můžeme se sní ale také v podobě paměťového prvku či jako čítač impulsů.

Schématická značka

Volt-ampérová charakteristika







Žádné komentáře:

Okomentovat