středa 21. prosince 2011

Sítě LAN – charakteristika, architektura ISO-OSI

Pod názvem LAN (Local Area Network) si můžeme představit počítačovou síť na menším území. První sítě LAN vznikly už v 70. letech 20. století. Sloužili k vysokorychlostnímu propojení sálových počítačů. U osobních počítačů došlo k rozmachu sítí LAN v roce 1983, kdy byl uveden první produkt společnosti Novell NetWare. Na počátku vzniku používali sítě LAN pro komunikaci protokol IPX/SPX, ale s nástupem WWW byli nahrazeny protokoly TCP/IP.
Jelikož jsou sítě LAN koncipovány například pro domácnosti či malé firmy můžou se uvnitř sítě přenášet data velkými rychlostmi přenosu (řádově Gb/s). Nejrozšířenějšími technologiemi jsou Ethernet a Wi – Fi. V minulosti to byl například ARCNET a Token ring.

Charakteristika LAN
Sítě LAN slouží ke snadnému sdílení dat. Nejvíce se pomocí LAN sítě sdílí diskové jednotky. V síti LAN ale můžete také sdílet tiskárny či internetové připojení a samozřejmě služby s ním svázané (E-Mail, WWW, Peer-to-peer…)
LAN sítě se skládá s pasivních a aktivních síťových prvků. Mezi aktivní prvky můžeme zařadit switch, router, síťovou kartu – jsou to vlastně ty prvky, které potřebují napájení. Mezi pasivní prvky se řadí třeba propojovací kabely, konektory nebo třeba pasivní hub.

Architektura ISO/OSI
Referenční podel ISO/OSI vypracovalo organizace ISO, jelikož se snažila o standardizaci počítačových sítí. Sítě byli mezi sebou nekompatibilní. Referenční model je tvořen sedmi vrstvami a specifikuje protokoly na jednotlivých vrstvách a spolupráci mezi nimi.

Aplikační vrstva – je to sedmá nejvyšší vrstva architektury. Vrstva tvoří rozhraní k vlastnímu programu a je představována např. aplikacemi FTP, Telnet, SMTP, SNMP, …(na této vrstvě pracuje Gateway)

Prezentační vrstva – tato vrstva převádí formát dat do universální podoby přístupné pro celou sít. Zajištuje např. způsoby kódování, komprimace, kryptografie a po přenosu zajištuje zpětný převod. (dává jim význam – smysl)

Relační vrstva – úkolem této vrstvy je navázání relací mezi koncovými stanicemi. Zajištuje tedy práva, hesla, omezení, …

Transportní vrstva – zajištuje vlastní přenos dat. Přijímá data z relační vrstvy, rozkládá je na pakety (nejmenší ucelená jednotka přenášených dat) a přenese paket při každém přístupu na sítovou vrstvu. Zabezpečuje, aby se celá zpráva dostala k příjemci správně. Zajištuje tedy i opakování zprávy v případe chyby a její opětovné sestavení po přenosu.

Sítová vrstva – zajištuje adresování a směřování dat v síti od zdroje k cíli přes několik mezilehlých prvků. Přenosová cesta se buď dynamicky mění při průchodu paketu jednotlivými prvky sítě (datagramová služba - nespojově), nebo se na začátku spojení nejprve vytvoří virtuální cesta (spojově orientovaná cesta) – na této vrstvě pracuje Router.

Linková vrstva – úkolem vrstvy je zajistit bezchybný přenos dat mezi přímo propojenými (sousedními) stanicemi. Vytváří rámce (frames), které obsahují mimo vlastních přenášených informací i údaje pro adresování a zabezpečení proti chybám přenosu a údaj pro rozpoznání začátku rámce. Přidá tedy (v sítích TCP/IP, Ethernet) před paket preamble (synchronizační pole, 7B), příznak začátku rámce (1B), adresu cílovou (6B), adresu zdrojovou (6B), délku paketu (2B). Potom následuje vlastní paket a za ním kontrolní součet (CRC – cyclic redundanci check) – na této vrstvě pracuje Bridge, switch…

Fyzická vrstva – umožnuje přenos jednotlivých bitu komunikačním kanálem bez ohledu na jejich význam. Ve fyzické vrstvě4e jde o definici fyzických signálu používaných na reprezentaci log 1 a log 0. Vrstva předepisuje i vlastnosti přenosového média, charakteristiky signálu, rychlost přenosu, tvary konektoru, … (na této vrstvě pracuje Repeater, hub).

Žádné komentáře:

Okomentovat